Nieuws

Nooit meer op dieet: 'Iedereen is geboren als intuïtieve eter'
04-05-2021
Op 6 mei is het internationale antidieetdag. Want zeg zou zelf: diëten zijn vaak niet de oplossing. Veel verstandiger is het om een gezonde relatie met eten te hebben. Steeds meer diëtisten komen daarom met een tegengeluid: intuïtief eten.
Kabinet veroorzaakt slachting onder sportende jongeren
04-05-2021
Met frietje mayo zorgt kabinet voor slachting onder sportende jongeren. Thijs Zonneveld bespreekt in zijn nieuwe column de huidige versoepelingen in tijden van de coronacrisis, maar vindt daarbij dat het demissionaire kabinet nauwelijks oog heeft voor de sport.
Bij inactiviteit ernstiger verloop van corona
30-04-2021
Een sedentaire en inactieve leefstijl lijkt een grote risicofactor te zijn om te overlijden aan corona. Ook is de kans op een ernstig verloop van de ziekte groter bij mensen die niet of nauwelijks bewegen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie onder bijna 50.000 mensen.
Van coronacrisis naar beweegcrisis
07-04-2021
Een half uur per dag wandelen, dat zou eigenlijk iedereen moeten doen. Bewegen is gezond! Op dit moment doen we het alleen veel te weinig. De coronacrisis heeft een grote, negatieve impact op ons beweeggedrag. En dus zitten we in een beweegcrisis.
Waarom koud douchen goed voor je is
06-04-2021
Koud afdouchen, het klinkt niet erg aantrekkelijk. Toch is het het overwegen waard, want er zitten nogal wat gezonde voordelen aan koud douchen. Mariëtte Boon, internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet, geeft ons vier redenen om dagelijks koud af te douchen.
Oefen thuis je lijf strak
06-04-2021
Hoe verstevig je je spieren zonder dat je drie keer per week naar de sportschool moet? Je bent al een heel eind op weg naar een strak lichaam als je onderstaande oefeningen regelmatig uitvoert. Je kunt ze gewoon thuis doen.
Vergeet de magische 10.000 stappen per dag
06-04-2021
We wandelen met z'n allen de laatste maanden wat af. Wie een stappenteller gebruikt, passeert het liefst de magische grens van 10.000 stappen per dag. Daarmee haal je de meeste gezondheidsvoordelen uit je ommetje. Maar klopt dat wel?
Achillespeesblessure
06-04-2021
Door Corona is vooral het aantal hardlopers fors toegenomen. Naast allerlei belangrijke voordelen is hardlopen wel belastend voor je lichaam. Bij elke landing komt er zo’n 5-7 keer je lichaamsgewicht op vooral voeten, knieën en achillespezen. Als je niet zo goed getraind bent dan ligt een vervelende achillespeesblessure op de loer. Graag delen we de oorzaak, lachten en hoe de fysiotherapeut je kan helpen.
Is Cortisol goed of slecht?
17-12-2020
Cortisol is het hormoon dat het meest wordt geassocieerd met stress. En stress is slecht, toch? Is cortisol dan ook slecht? Niet helemaal.
Beste tijd om te trainen
02-03-2020
Je hoort er verschillende verhalen over. De één zegt dat je het best ’s avonds kunt sporten als je er maar ruim voor het slapengaan weer mee stopt. Maar met een volle maag gaan sporten is ook niet erg gezond, dus ja, dan moet je dus je avondmaaltijd wel extra vroeg nuttigen. Anderen stellen: je moet gaan sporten vóór het ontbijt, vooral als gewichtsverlies een van je doelen is. Je zou zo vroeg op de ochtend namelijk meer vetten dan suikers verbranden. Hoe zit het nou echt?