Nieuws

7 uur slaap is optimaal voor volwassenen en ouderen
01-06-2022
Onderzoekers hebben de ideale hoeveelheid slaap bepaald, op basis van gegevens van bijna een half miljoen mensen tussen 38 en 73 jaar uit het Verenigd Koninkrijk. Een slaapduur van 7 uur blijkt ideaal. Zowel korter als langer slapen gaat gepaard met slechtere cognitieve prestaties en een verlaagde mentale gezondheid.
Dáárom is wandelen zo gezond
01-06-2022
Dagelijks minstens een half uurtje lopen, daar kan geen pil tegenop. Hart en longen worden er sterker van, je geheugen wordt beter. En het is heel goed voor je humeur. Zeker als je altijd met iemand samen loopt.
Waarom je geen spiermassa verliest als je periodiek vast
01-06-2022
Waarom je geen spiermassa verliest als je periodiek vast, zelfs als je sport. Er zijn veel redenen te bedenken om niet aan periodiek vasten te beginnen. Laat staan het te combineren met nuchter te bewegen (bewegen vóór je maaltijd).
Driekwart van de nederlanders vindt rookvrij het nieuwe normaal
01-06-2022
Goed nieuws: driekwart van de Nederlanders vindt rookvrij het nieuwe normaal! Dit blijkt uit het Draagvlakonderzoek Tabaksontmoedigingsbeleid (2022) uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Lees meer over de resultaten van dit draagvlakonderzoek.
Rustelozebenensyndroom
01-06-2022
Rustelozebenensyndroom (RLS) is een aandoening die een onbeheersbare drang veroorzaakt om uw benen te bewegen, meestal vanwege een ongemakkelijk gevoel. Het gebeurt meestal in de avond- of nachtelijke uren wanneer u zit of ligt. Bewegen verzacht het onaangename gevoel tijdelijk.
Nieuwe leefstijlcampagne over leververvetting
04-05-2022
Naar schatting 1 op de 5 Nederlanders heeft leververvetting. Een tijdige diagnose kan erger voorkomen. De nieuwe campagne “LeverStijl” wil mensen daarom informeren en aanzetten tot gedragsverandering om het tij te keren voordat het te laat is.
‘Met rugklachten moet je juist blijven bewegen’
04-05-2022
Bij rugklachten is 'het nog even aanzien' meestal geen goede strategie, vindt orthopedisch chirurg Edwin Diepeveen. Hij helpt patiënten met ernstige rugklachten. "Mensen lopen hier pijnvrij en lachend de kliniek uit. Prachtig."
Gezonde chocolade: bestaat dat?
04-05-2022
Van biologisch en vegan tot rauw en suikervrij: er komen steeds meer bijzondere soorten chocolade bij in het winkelschap. Zijn ze echt zo gezond als fabrikanten beweren of is het gewoon een slimme marketingtruc? We vragen het voedingskundige Ingeborg Brouwer, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Kennis over hersenschade op sportveld schiet tekort
04-05-2022
Er moet langs het sportveld meer kennis komen over hersenletsel. Daarvoor pleiten neuropsycholoog Erik Matser en onderzoeker Arend de Kloet. Ook zijn er volgens de Hersenstichting nog te weinig mensen zich bewust van de mogelijke gevolgen van een flinke botsing op het veld. Matser: "De toestand is rampzalig."
Kwart kinderen heeft minder goede motoriek
04-05-2022
Een kwart van de basisschoolleerlingen scoorde het afgelopen jaar een onvoldoende voor bewegingsvaardigheid. Vooral kinderen tussen de 9 en 12 jaar bewegen te weinig. Dit blijkt uit de Motoriek Peiling, een jaarlijks onderzoek naar de motoriek van kinderen tussen de 4 en 12 jaar, dat wordt uitgevoerd door De Haagse Hogeschool.